Co vařit na dovolené? 12 receptů, které připravíte do 30 minut

 

Léto čas dovolených je tu a s ním i otázka, co vařit na dovolené, aby to bylo nejen rychlé a chutné, ale také praktické. Ať už se chystáte na dovolenou k moři, na chalupu nebo plánujete volné dny v pohodlí domova, mám pro vás sbírku receptů, které zvládnete za méně než 30 minut. Vybrala jsem schválně i takové, kde si všichni rádi zavzpomínáme na naše dětská léta.

1. Špagety s předem zakoupenou omáčkou a nastrouhaným sýrem

Jednoduchý a rychlý recept, který potěší každého. Špagety uvařte podle návodu na obalu, přidejte k nim vaši oblíbenou předem koupenou omáčku a posypte čerstvě nastrouhaným sýrem (někdo raději používá eidam nebo goudu kvůli dětem, někdo raději parmazán). Příprava zabere sotva 20 minut a výsledek je vždy vynikající. Recept obsahuje jak sacharidy, tak díky sýru i bílkoviny. Dle projitých diskuzí na internetu se jedná zřejmě o nejoblíbenější rychlé jídlo na dovolené. Výhodou je skladnost špaget, kterých můžete na dovolenou vzít klidně 10 balíčků, omáček koupíte mnoha chutí a sýr typu parmezán se nezkazí.

co vařit na dovolené

 

2. Těstovinový salát s šunkou nebo pršutem

Pro tento osvěžující salát potřebujete těstoviny (nejlépe krátké typy jako vrtule, vřetena, kolínka), šunku nebo pršut, čerstvou zeleninu dle výběru (rajčata, okurky, papriky), olivový olej a balzamikový ocet. Vše smíchejte a máte skvělý lehký oběd či večeři. Ochutit si salát můžete na deset způsobů. S kečupem, hořčicí, majonézou, jogurtem, sušeným či čerstvým kořením. Výhodou je, že skvěle chutná studený, tedy je ideální pro parné letní dny. Opět pršut vám vydrží a nezkazí se, těstoviny jsou lehká levná věc na přepravu, pokud nechcete brát olej nebo ocet, stačí dochutit třeba kečupem nebo nakrájenými rajčaty.

 

3. Buřtguláš

Trochu zavzpomínáme. Buřtguláš je rychlá a sytá večeře, která dříve patřila snad ke každému táboření. Zvládnete ho připravit kdekoliv za pár minut. Na kousky nakrájejte párky nebo klobásy, přidejte cibuli, papriku, rajčatový protlak, vodu a koření dle chuti. Vařte do změknutí a podávejte s chlebem. Jedná se o ideální jídlo do kempů, pro pobyty v ČR, v rámci zahraniční dovolené počítejte s tím, že klasické buřty nekoupíte, pokud je povezete z ČR, ideálně je spotřebujte co nejdříve.

co vařit na dovolené 2

 

4. Kuřecí plátky s kuskusem

Kuskus je další ideální potravina pro dovolenou, balení je malé, skladné a máte ho připravený za 5 minut. K němu marinujte kuřecí prsa v oblíbeném koření, poté je rychle opečte na pánvi. Připravte kuskus podle návodu, smíchejte s čerstvou zeleninou a podávejte. Jedná se o rychlé výživné zdravé jídlo, které připravíte za minutku. Pokud nechcete nikde kupovat čerstvé maso, můžete vše připravit i z masa z konzervy.

 

5. Tuňákový salát s vajíčkem a kuskusem

Další recept s kuskusem je tuňákový salát. Smíchejte kuskus, tuňáka z konzervy, natvrdo uvařená vajíčka, nakrájenou zeleninu a dochuťte. Jedná se o jednoduché, zdravé a výživné jídlo. Tuňáka nakoupíte v konzervě, jedna konzerva má neuvěřitelné množství bílkovin, kuskus je přirpaven za pět minut. Pokud nemusíte vajíčka, v receptu je klidně vynechte.

kuskus recepty

 

6. Rizoto s masem z konzervy

Ideální způsob, jak využít maso z konzervy je připravit z něho rizoto. Připravte rýži dle návodu. Přidejte maso z konzervy a čerstvou zeleninu, můžete samozřejmě jakoukoliv jinou, od mražené po konzervovanou. Pokud máte, zasypte sýrem a je hotovo. Jídlo je syté a vydrží několik dní.

 

7. Vaječná omeleta

Omeleta je klasika, která nikdy nezklame ať ji chystáte ke snídani, obědu nebo večeři. Vejce rozšlehejte, přidejte mléko, sůl, pepř a vaše oblíbené bylinky. Na pánvi připravte nadýchanou omeletu a podávejte s čerstvým pečivem.

 

8. Fazolový kotlík

Je to rychlá večeře plná bílkovin. Fazole z konzervy smíchejte s rajčatovým protlakem (nebo kupte fazole již s rajčatovým protlakem), vodou, kořením a vařte do zhoustnutí. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jako přílohu. Do fazolového kotlíku můžete přidat salám, šunku, tofu či jiné alternativy masa. Pochutná si každý.

 

9. Vepřový nebo kuřecí plátek či tofu s bramborem

Marinujte maso (nebo tofu) dle chuti a rychle ho opečte na pánvi. Uvařte brambory a můžete podávat. Jednoduché rychlé. Tofu opět vydrží přepravu, je skladné, má skvělé výživové hodnoty. Vepřový nebo kuřecí plátek připravujte z čerstvého masa.

 kuřecí grilované

 

10. Čerstvá ryba na grilu s pečivem

Pokud máte možnost grilování, neváhejte a připravte si čerstvou rybu. Osolte, opepřete, přidejte bylinky a citron, zabalte do alobalu a grilujte. Podávejte s pečivem a salátem, jedná se o skvělé jídlo do parných dnů.

 

11. Naložené maso na grilu

Marinujte kousky masa (vepřové, kuřecí nebo hovězí) v oblíbené marinádě, nechte chvíli odpočinout a poté grilujte.

 

12. Grilovaný hermelín

Hermelín na grilu je rychlá a lahodná pochoutka. Hermelín položte na alobal, přidejte bylinky a česnek, zabalte a grilujte několik minut z každé strany. Podávejte s čerstvým pečivem.

 

Jednoduchý seznam, základních potravin pro vaření na dovolené

  • Špagety
  • Těstoviny
  • Kuskus
  • Brambory
  • Fazole v konzervě
  • Tuňák v konzervě
  • Maso v konzervě (nebo čerstvé)
  • Tofu
  • Salám/Pršut
  • Eidam/Gouda/Parmazán/Hermelín
  • Buřty
  • Kečup
  • Olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Kupovaná omáčka na těstoviny

 

Tato jednoduchá a rychlá jídla jsou perfektní pro letní dovolenou, kdy nechcete trávit spoustu času v kuchyni a váháte, co vařit na dovolené, ale přesto si chcete pochutnat na chutných a vyvážených pokrmech. 

 

Výhodná nabídka apartmánů bez stravy

Výhodné apartmány bez stravy u moře naleznete zde

Kam vyrazit na nejlevnější dovolenou? Podívejte se na článek Nejlevnější dovolená letecky 2024.

 

Kde sledovat výhodné last minuty pro dovolenou?

Zatím vidím nejzajímavější last minute zájezdy, které jsou zde (pro aktuální info si otevřete odkaz):

  • INVIA - last minute -  pod tímto odkazem si nejlíp vyfiltrujete lasty včetně uvedené TUI
  •  TUI - last minute, nová CK na našem trhu, zájezdy si vždy proklikejte dle termínu odletu a zvolte ty nejlevnější vpravo

 

Dovolená u moře? Zkuste all inclusive, ať nemusíte vařit

Variantou, jak si ušetřit čas na dovolené je kromě rychlých receptů také varianta využití zájezdů nebo pobytů se stravou. Samozřejmě vždy záleží, jaký styl preferujete, cenově se pak v mnoha ohledech neliší ubytování bez nebo se stravou. Někdy se jedná o otázku tisicíkoruny za pobyt. Kdy preferovat all inclusive? Zejména, pokud se chystáte jako rodina s více dětmi na dovolenou letecky. Díky all inclusive máte zajištěnu stravu po celý den, včetně pití, tedy kdykoliv z rodiny dostane hlad nebo chuť na něco dobrého, má k dispozici jak bufetový styl stravy tak různé svačinky. 

 

Kde je nejlevnější all inclusive?

V Tunisku, Turecku a Egyptě. Stravování je také levné na dovolené v Bulharsku. V Turecku se zájezdy s all inclusive pohybují od 10 000 Kč na osobu (děti mnohdy letí pouze za cenu letenky). 

 

  • Zájezdy do Turecka s all inclusive za dobrou cenu naleznete zde. Nejvýhodnější dovolená je pak v květnu a říjnu. 
  • Zájezdy do Tuniska s all incusive naleznete za nejlepší cenu zde. Dovolená je nejlevnější mimo hlavní sezónu. 
  • Ubytování v Chorvatsku či v Itálii s polopenzí se stává jedním z hlavních produktů, které nabízejí cestovní kanceláře, pokud by vás zajímala tato nabídka, podívejte se zde. 

 

Autor: Michaela Novotná

 

Související články:

Nejlevnější dovolená u moře letecky 2024

 

 

 

Články dle zemí

Evropa

Bulharsko 

Chorvatsko 

Španělsko

- Mallorca

- Kanárské ostrovy

- - Fuerteventura

- - Gran Canaria 

-- Tenerife

Řecko

 

 

Oblíbené zájezdy na jaře

Kapverdské ostrovy

Egypt

Kanárské ostrovy

 

Oblíbené zájezdy v létě

Bulharsko

Ŕecko

Turecko

Mallorca

 

 

Copyright © 2016 - 2024 Michaela Novotná Všechna práva vyhrazena.