Kdy nejezdit do Egypta?

 

Egypt je oblíbenou destinací pro dovolenou celoročně díky svému teplému a suchému klimatu, které je charakteristické pro většinu země. Nicméně, vzhledem k různým faktorům, jako jsou teploty, teploty moře či turistické aktivity, může být vhodnost Egypta pro dovolenou závislá na individuálních preferencích a zájmech. Pojďme si jednotlivé situace probrat za krokem, ať zjistíte, kdy nejezdit do Egypta z vašeho úhlu pohledu.

Kdy jet na pobytový zájezd a kdy si dovolenou raději rozmyslet

Nejoblíbenější období pro návštěvu Egypta pro pobytové zájezdy je období od října do dubna, oblíbený je také květen, kdy se teploty pohybují okolo 30 až 33 C. Mnoho turistů vyráží do Egypta v září, kdy u nás nastává podzim, to počítejte s teplotami stále většinou nad 35 C. V červenci a srpnu je v Egyptě nejtepleji a teploty mnohdy atakují 40 C. Nicméně, pokud preferujete klidnější atmosféru a nevadí vám vysoké teploty, může to být pro vás vhodná doba, interiéry jsou klimatizované včetně posilovny, wellness a ostatních místností.

Kdy jet na pobytový zájezd: Od září do května

Kdy nejezdit na pobytový zájezd: pokud nesnesete vysoké teploty tak v červenci a srpnu, i v září počítejte ještě s vysokými teplotami

Tip na pobytový zájezd: jeden z absolutně nejlépe hodnocených letitých hotelů je například Prima Life Makadi, levný a skvěle hodnoceý pobyt pak naleznete Imperial Shams Abu Soma.

kdy nejezdit do egypta

Pobřeží Rudého moře, Marsa Alam

 

Kdy jet na poznávací pobyt a kdy ne

Pro poznávací pobyty, ať se jedná o plavby po Nilu nebo pobytové zájezdy, které chcete spíš strávit poznáváním nejznámějších památek, je nejvhodnější doba pro návštěvu listopad až březen. V tomto období se teploty pohybují pod 30 C a návštěva památek je tak mnohem příjemnější. Pokud všeobecně nemáte rádi teplo ani okolo 30 C, vyrazte na poznávací pobyt v lednu či únoru, to se teploty pohybují okolo 22 až 25 C.

 

Kdy na poznávací pobyt: Od listopadu do února

Kdy nejezdit na poznávací pobyt: Od dubna do října

Tip na poznávací zájezd: Zkuste skvělý poznávací zájezd na Nilu s pobytem u moře


egypt edfu

Edfu v únoru

 

Kdy nejezdit do Egypta z hlediska studeného moře

Počítejte s tím, že moře je chladnější v lednu a únoru, kdy se teploty pohybují okolo 21 až 22 C. Od poloviny března se pak otepluje. Nicméně většina hotelů disponuje alespoň jedním vyhřívaným bazénem, takže pokud preferujete koupání v teple, soustřeďte se na nabídky s vyhřívaným bazénem.

Tip na ubytování i pro chladnější dny v Egyptě: Hilton Marsa Alam Nubian

 

Fouká v Egyptě tak, že by se tam nedalo vydržet?

Tak jako u ostatních přímořských letovisek i v Egyptě fouká, studenější větry se objevují v lednu a v únoru, v březnu se mění na vítr teplý. Většina hotelů nicméně disponuje zástěnami k lehátkům na pláži tak, aby na vás nefoukalo, u bazénů pak většinou vítr ani nezaznamenáte. 

 

Cesty v období Ramadánu

Kromě počasí je třeba počítat také s tím, že odlišné náboženství a zvyky mohou ovlivnit turistická letoviska, otevírací dobu obchodů a celkově tempo dovolené. V Egyptě je tak tomu o Ramadánu, což je islámský měsíc půstu. Během Ramadánu muslimové dodržují přísný půst od svítání do západu slunce, což zahrnuje zdržení se jídla, pití, kouření a dalších světských radovánek. V rámci toho mohou být některé obchody a obchůdky přes den zavřené, v supermarketech se neprodává během dne alkohol apod. Nicméně v hotelovém areálu si Ramadánu většinou ani nevšimnete. Ramadán je pohyblivý svátek, tedy se vždy podívejte na kdy konkrétně vychází. Ramadán tedy není překážkou proč jet do Egypta. 

 egypt údolí králů

Údolí Králů v lednu

 

Tipy na super hotely v Egyptě, kam určitě vyrazit k veškeré spokojnosti

  • Hilton Marsa Alam Nubian je opravdu jedním j nejlepších míst, kam do Egypta vyrazit, to, že některé termíny jsou každoročně brzy vyprodané svědčí o této stálici. Klienti sem jezdí klidně 15 let v kuse. Nejenom, že hotel je skvělý, co se týče služeb, tak jsou zde skvělé podmínky pro šnorchlování i pro začátečníky. 
  • Albatros Palace je dalším skvěle hodnoceným hotelem v Marsa Alam, prostředí, vybavení hotelu i pláž jsou předností. Dalším plus je, že oblíbený Port Ghalib je vzdálen pouze 500 metrů od hotelu, pokud chcete tedy trávit dovolenou i mimo areál, tento hotel je skvělá volba. 
  • Prima Life Makadi je oblíbenou stálicí v Hurghadě se skvělými referencemi. Míří sem mnoho rodin s dětmi, aby si užily skvělou dovolenou s perfektním personálem u krásné pláže.
  • Iberotel Costa Mares je nový luxusní hotel řetězce Iberotel. Láká vas novota, krásná pláž, skvělé služby a absolutní relax? Zkuste vyrazit do tohoto hotelu, který má mimo jiné krásný wellness. 

 

Pobyty v Egyptě u Středozemního moře

Novou destinací se stává Marsa Matrouh, což jsou letoviska ležící u Středozemního moře, doba letu je tedy zhruba o půl hodiny kratší. Zde je pak ideální vyrazit do Egyptě během "středozemní sezóny", kdy očekávejte teploty podobné Tunisu nebo Krétě. Tím, že se jedná o novinku, počítejte s tím, že zájezdy jsou dražší než ty k Rudému moři. Úmyslně jsem srování neuvedla výše, jelikož do budoucna nevíme, zdali bude tato destinace běžně nabízena či nikoliv. Nabídku zájezdů naleznete zde. V čem je tato destinace top? Kvůli nádherným bělostným plážím. Zkuste například Borg El Arab Beach

 marsa matrouh

Marsa Matrouh láká na překrásné pláže, hotel Borg El Arab beach

 

Shrnutí, kdy nejezdit do Egypta

Pokud si shrneme cesty do Egypta, tak základním rozhodovacím kritériem je teplota vzduchu. Tedy pokud máte raději příjemné teploty bez vysokých teplot s teplým mořem, vyrazte od října do března. Nejstudenější měsíc bývá únor. Pokud máte rádi vyšší teploty nad 33 C zkuste květen a září. Pokud vám nevadí teploty atakující 40 C, vyrazte v červenci a srpnu. 

 

Můj osobní názor na cesty do Egypta v únoru

 Únor je velmi diskutovaný co se pobytové dovolené v Egyptě týče. Samozřejmě zde nezažijete letní teploty, ale proti zimě v České republice je zde opravdu takové krásné pozdní jaro. Přes den se v pohodě dá opalovat, koupat (na šnorchlování je pak lepší neopren). K večeru, když zapadne slunce si přibalte svetr a mikinu. Počasí je jinak slunečné, všechno kvete. V tomto období doporučuji i při pobytové dovolené vyrazit za památkami, protože v létě byste si je tak neužili. 

 tlatko zjezdy

 

Související články:

Kam v březnu k moři? 11 tipů kam za teplem

Kam v dubnu k moři? 13 míst, kde se zahřejete

Marsa Matrouh, ideální dovolená v Egyptě

 

Autor: Michaela Novotná

 

 

Články dle zemí

Evropa

Bulharsko 

Chorvatsko 

Španělsko

- Mallorca

- Kanárské ostrovy

- - Fuerteventura

- - Gran Canaria 

-- Tenerife

Řecko

 

 

Oblíbené zájezdy na jaře

Kapverdské ostrovy

Egypt

Kanárské ostrovy

 

Oblíbené zájezdy v létě

Bulharsko

Ŕecko

Turecko

Mallorca

 

 

Copyright © 2016 - 2024 Michaela Novotná Všechna práva vyhrazena.